Serigrafia este un procedeu de imprimare pe suprafețe netede care constă în aplicarea pe materialul pe care se imprimă a unui strat de cerneală printr-un șablon cu decupări acoperite cu o sită fină. Imaginea realizată prin imprimarea serigrafică este formată dintr-un număr de puncte care este dat de numărul de ochiuri al sitei din care se realizează masca.













     Imprimarea se poate face pe materiale textile (tricouri, geci, sepci etc.) sau pe materiale solide (autocolant, agende, calendare, cărți de vizită etc.)Primele apariții ale procedeului au aparut în China antică aprox. 3000 de ani, dar de curând s-au descoperit materiale textile imprimate de peste 4000 ani. Tehnologia de imprimare implică o multitudine de operațiuni, începând de la pregătirea sitei serigrafice, prepararea cernelurilor, pregătirea suportului, până la reglarea temperaturii de uscare (în cazul materialului textil). Sitele serigrafice pot fi de la 30 de ochiuri pe cm pătrat până la 185-200. Cele mai rare se folosesc pe material textil, iar cele cu densitate mai mare se folosesc pe material solid.


















     Sablonul- inceputurile Serigrafiei. Originea serigrafiei o găsim în istoria șablonului care reprezintă o bucată de hîrtie sau metal la care se decupează anumite zone sau regiuni pentru a putea obține o formă sau un simbol. Istoricii cred că oamenii primitivi acum 40mii - 60mii ani foloseau palmele pentru semnăturile lor. Folosirea șabloanelor apare mai tîrziu la unele personalități istorice importante care-și puneau semnăturile pe documenete speciale. acest procedeu a fost utilizat de împărații romani, apoi de Carol în Franța. Șablonul se făcea din aur, fildeș, cupru. În mănăstiri de curînd litere majuscule în manuscrise de pergamin se utilizează de asemenea șabloane. Primele șabloane au fost confecționate din papirus.










































































































     TERMOTRANSFERUL este procedeul de personalizare realizat prin aplicarea la cald, cu presa, a unei folii speciale de termotransfer. Daca se respecta instructiunile de folosire, o imprimare prin termotransfer rezista foarte bine in timp.

     Personalizarea prin termotransfer are urmatoarele avantaje:

          1) posibilitatea imprimarii oricarei grafici, indiferent de complexitate,

          2) rapiditate pentru cantitati mici.
     Broderia este o cusătură în relief (reprezentând flori sau alte ornamente), executată pe un material textil.

     Se crede ca tehnici primitive de brodare au aparut la scurt timp dupa aparitia imbracamitei si era un semn de superioritate, astfel ca numai conducatorii se bucurau de haine brodate. Cu toate acestea, broderia ca forma de arta a aparut prima oara in Epoca Fierului.



     Totul a inceput cand omul si-a dat seama ca firele din blana anumitor animale pot fi folosite pentur a uni doua bucati de piele. Automat, a descoperit si ca acelasi fir poate fi folosit pentru a crea diferite modele pe materialul deja mentionat. Incet incet au inceput sa fie folosite si diferite margele, pietre sau oase pentru a diversifica modelele.



     Exista modele de broderie din acea perioada care s-au conservat si sunt expuse in muzee. Majoritatea dintre acestea au fost descoperite in Egipt, China sau India. Ce este fascinant legat de aceste exponate e diversitatea lor, fiind foarte usor de observat cum fiecare cultura si-a dezvoltat propriul stil de broderie.



     Odata cu revolutia industriala, arta broderiei s-a schimbat radical. S-a automatizat procesul de brodare, dar si metodele de a fabrica si imbunatati materiile prime cum ar fi margelele sau firele. In aceasta perioada, perlele sau pietrele pretioase au inceput sa fie folosite mai mult in brodarea articolelor vestimentare sau decorative.



     Chiar daca stilurile difera foarte mult in functie de zona, cultura si traditii, obiecte brodate cu fir se gasesc peste tot in lume. Exista sute de modalitati in care firele pot fi cusute pe un material textil, cele mai complexe modele fiind realizate cu fire din metale pretioase.



     Brodarea cu perle sau pietre pretioase este o arta la fel de impresionanta ca si brodarea cu fir, insa cu siguranta este mai noua. La fel ca si in cazul broderiei cu fir, exista sute de tehnici si metode prin care perlele pot fi aplicate pe materialul textil, pentru diferite efecte vizuale.
     Transferul serigrafic (transferul prin plastisol) poate produce imagini clare, patrunzatoare, care scot in evidenta si cele mai mici detalii atunci cand se doreste crearea de tricouri personalizate cu efecte unice. Unul dintre avantajele majore este ca permite controlul calitatii si corectarea erorilor inainte sa fie aplicata pe produsul final.  De asemenea, este o tehnica potrivita cand se doreste ca imaginea sau logo-ul imprimat pe tricouri sa fie detaliat.

                    Cum functioneaza?

     Logo-ul sau imaginea care trebuie imprimata, este transferat/a pe produsul reper cu ajutorul unei hartii speciale folosind o presa incalzita. Imaginile si textele pot fi aplicate pe textile, hartie sau alte tipuri de produse.  Transferul serigrafic poate fi unicolor sau multicolour si se poate aplica in cateva secunde pe un numar mare de tricouri, tricouri polo, camasi, jachete, pantaloni scurti etc.

     Desi transferul serigrafic utilizeaza aceleasi cerneluri si procese ca si serigrafia, acesta prezinta mai multe avantaje:
            1. Transferul serigrafic este util atunci cand nu se stie exact care este numarul de tricouri care va trebui personalizat pentru un eveniment sau campanie - deci, se reduc costurile inutile de personalizare si pierderile de materiale;

            2. Tricourile personalizate prin metoda de transfer serigrafic sunt la fel de durabile ca cele realizate prin tehnica DTG (imprimare direct pe textile); de multe ori acestea au un aspect si mai modern datorita noilor tipuri de vopsele pe baza de apa si plastisol (cerneluri cu gel, cerneluri cu luciu, cerneluri cu auriu si argintiu etc.);

           3. Spre deosebire de serigrafie, unde toate tricourile trebuie printate simultan (pe o masina nu se pot intercala mai multe lucrari), transferul serigrafic prezinta avantajul ca tricourile pot fi printate pe masura ce ajung in productie - mai exact, procesul de productie poate fi intrerupt oricand pentru a se intercala cu alte lucrari.